Saftiga äpplebitar med crumble

Saftiga äpplebitar med crumble

Jag tänker att botten och topping är samma som den moderna klassikern “vaniljrutor i långpanna”? En kaka jag aldrig har bakat, men avnjutit vid flera tillfällen. Hur som helst, att göra kakan med saftiga äpplebitar var mmmmm! Receptet kommer från “Lindas bakskola”, men hon körde med hallon istället.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en långpanna (30 x 40 cm), smöra och bröa den.

Blanda 4 dl strösocker8 dl vetemjöl och 1 msk bakpulver i en stor skål. Smält 250 g smör och häll detta över. Blanda runt tills en tjusig smuldeg bildas. Ta fram en liten skål och ett decilitermått, lägg 3 dl smulor i den lilla skålen. Spara till senare. 

Skala, kärna ur och skiva 8-10 äpplen. Stek äpplebitarna i omgångar i en klick smör, smaksätt med lite råsocker och kanel. Jag tycker kanelsmaken blommar ut om den får värmas upp med smör omkring äpplebitarna. Äpplena ska mjukna men inte bli mosiga. Lägg över äpplebitarna i en skål medan du gör klar botten.

Tillsätt sedan 1 msk vaniljsocker3 ägg samt 3 dl naturell yoghurt i den stora skålen med smuldeg. Blanda runt med ex. en plast/trägaffel tills allt har blandats. Vispa ej!

Bred ut smeten i den smörade och bröade långpannan. Fördela de stekta äpplebitarna över och toppa sedan med de 3 dl smuldeg du sparade innan. 

Skjuts in i ugnen, i den nedre delen. Kakan gräddas i ca 23 minuter. Låt svalna innan du skär kakan i 30 bitar. Kakan går utmärkt att frysa 🙂

Psst, jag gjorde halva långpannan med äpple och halva med plommon. Vilken som var godast? Nej, det går inte att avgöra – oavgjort helt enkelt 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *