Äpplebröd

Äpplebröd

Idag blev det experiment i köket! Ett otroligt saftigt bröd som var lika gott “vanligt” som rostat. Tänk vad kul när experimenten blir så lyckade!!!

Smula 50 g jäst i en degbunke. Värm 5 dl mjölk till 37 grader och häll sedan den över jästen, rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt 2 tsk salt1 msk honung samt 0,5 dl flytande smör.

Skala, kärna ur och grovriv 2-3 äpplen (beroende på storlek). Jag rev mina äpplen i matberedaren, smidigt och snabbt!

Rör ner äpplerivet och 2 dl havregryn i den “blivande” degen. Tillsätt sedan 14-15 dl vetemjöl och kör degen i maskin i ca 10 minuter, tills du får en smidig deg.

Täck degbunken med plastfolie (mycket bättre än klassisk bakduk) och låt jäsa 45 minuter.

När degen är färdigjäst smörjer du två brödformar á 1,5 liter med lite smör/flytande smör.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i två bitar och forma till limpor som läggs i brödformarna. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.

När en kvart av jästiden återstår sätter du ugnen på 250 grader, ugnsgallret ska vara längst ner i ugnen.

Sätt in de färdigjästa bröden längst ner i ugnen och sänk direkt värmen till 200 grader. Låt bröden bakas i ca 40 minuter, du kan behöva täcka bröden med aluminiumfolie när halva tiden återstår.

Låt bröden svalna något i formarna innan du stjälper upp dem och låter svalna helt under bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *