Vridna baguetter

Frasiga, vridna baguetter

Frasiga baguetter (fyra stycken). Gudomligt gott, eller hur?!

Smula 50 g jäst i degbunken. Värm 5 dl vatten till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 msk honung och 1,5 tsk salt.

Tips! Om du vill variera smaken på baguetterna kan du tillsätta örter, beräkna 1/2 kruka färsk örtkrydda. Hacka och tillsätt det i degen nu.

Tillsätt sedan 11 dl vetemjöl och bearbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Degen ska vara lite kladdig. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.

Medan degen jäser smörjer du en baguetteplåt med olja eller smör, jag tog olivolja.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dela den försiktigt i fyra bitar som du varsamt drar ut och formar till baguetter. Vrid dem några varv och lägg på plåten. Pudra vetemjöl över baguetterna och låt jäsa under bakduk ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda de färdigjästa baguetterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, ej varmluft.

Låt svalna utan bakduk för hård skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.