Baguette med äpplefläsk och äpplekompott

Baguette med äpplefläsk och äpplekompott

Ernst Kirchsteigers originalrecept återfinns här . Galet gott!!! Här kommer min tolkning 🙂 Receptet räcker till fyra portioner, med ev. lite extra bröd till frysen.

Börja med äpplefläsket:
I Ernst recept ska det vara färskt, orimmat fläsk – men jag hittade bara rimmat i min butik. Så 500 g rimmat fläsk får alltså gotta sig med 1 dl färskpressad äpplejuice i några timmar. Tips! Lägg fläsk och juice i dubbla plastpåsar, så kan du massera det då och då. Låt ligga i kylen minst ett par timmar.

Fortsätt med baguetterna:
Smula 50 g jäst i degbunken. Värm 5 dl vatten till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 2 msk honung och 1,5 tsk salt. Hacka 1/2 kruka färsk timjan och tillsätt även det. Tips! Om du vill kan du hoppa över timjanen, det gjorde jag och tog istället torkad timjan i äpplekompotten.

Tillsätt sedan 11 dl vetemjöl och bearbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Den ska vara lite kladdig. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 45 minuter.

Medan degen jäser smörjer du en baguetteplåt med olja eller smör, jag tog olivolja.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda inte degen utan dela den försiktigt i fyra bitar som du varsamt drar ut och formar till baguetter. Vrid dem några varv och lägg på plåten. Pudra vetemjöl över baguetterna och låt jäsa under bakduk ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda de färdigjästa baguetterna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, ej varmluft. Låt svalna utan bakduk för hård skorpa eller under bakduk för mjuk skorpa.

Medan brödet gräddas och därefter svalnar så gör du glaze och kompott:

Kompotten består av 2 tärnade äpplen (ca 1,5 x 1,5 cm), 0,5 dl mörkt öl (stout eller porter), 1 msk råsocker, 2 msk vatten samt lite salt och svartpeppar. Jag hade även lite torkad timjan i. Låt småkoka tills äpplebitarna har mjuknat. Ställ åt sidan så länge.

Glazen gör du av 0,75 dl honung0,5 dl vit balsamvinäger och 1-2 msk riven ingefära. Smaksätt med chili efter tycke och smak, 1/2-1 finhackad färsk röd chili – fast jag var lat och tog sambal oelek istället 😉

Stek/grilla fläsket på hög värme och pensla med glaze.

Servera baguetterna med turkisk yoghurtgrovkornig senap, äpplefläsk med härlig glaze, äpplekompott samt ärtskott (eller andra skott eller sallad). Njut för varje tugga du tar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *