Rabarberpaj med världens bästa smuldeg

Rabarberpaj med världens bästa smuldeg

Japp, detta är världens bästa smuldeg. Åtminstone just nu, tills jag snubblar över något annat recept 😉 Rabarber går utmärkt att frysa i bitar och ta fram till när höst- och vintermörker får oss att längta efter ljusare kvällar. Det som är ännu mer toppen är att fryst rabarber går utmärkt att göra paj på, om man först kokar en kompott. 

1. Färsk rabarber: Ansa ca 500 g rabarber och skär i cm-stora bitar. Lägg dem i botten av en pajform med ca 22 cm diameter. Stö potatismjölvaniljsocker och strösocker över rabarberbitarna, lite beroende på hur syrliga rabarber du använder.

2. Fryst rabarber: Tina ca 750 g fryst rabarber (jag tycker det går åt mer när den har varit fryst och tillreds till en kompott) eller ta den direkt från frysen, det funkar vilket som. Om rabarbern har blivit isig i frysen så lägg den i ett durkslag och spola av den med kallt vatten och låt rinna av. Koka upp rabarbern med ca 1 dl stösocker och 1 tsk vaniljsockerOm rabarbern släpper mycket vätska så ta häll över vätskan i ett glas och spara till kvällens goda rabarberdrink (tillsätt bara ljus rom och Sprite). Låt rabarberbitarna koka ihop till en härlig kompott, det tar 5-10 minuter. Smaka av om mer strösocker behövs, det varierar ju mellan rabarbersorter. Häll över kompotten i en pajform med diametern ca 22 cm. 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Dags för min favorit – den knäckiga smuldegen! Du hittar receptet på flera ställen på denna blogg, men självklart skriver jag även här: Smält 100 g smör i en liten kastrull. Ta smöret från värmen och rör ner 2 msk ljus sirapknappt 1/2 dl strösocker2 dl vetemjöl1 dl havregryn och 1 tsk bakpulver

Fördela smuldegen över rabarbern och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20 minuter (kan ta något längre tid om du har färsk rabarber). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *