Pajskal - grundrecept

Pajskal – grundrecept

Ett bra grundrecpet på deg till matpaj.Välj själv om du vill ha enbart vetemjöl eller om du liksom jag föredrar 1/3 grahamsmjöl i degen.

Enklast är att köra i matberedaren (med kniv): Häll 3 dl vetemjöl  eller 2 dl vetemjöl + 1 dl grahamsmjöl i matberedaren. Skär 100 g kallt smör i mindre bitar och lägg i matberedaren. Kör till en smulig massa. Tillsätt sedan 1-2 msk kallt vatten (eller vodka, jag har hört att pajdegen blir extra spröd då!). Kör snabbt ihop tills en boll bildas – klart!

Om du har tid så är det toppen om degen får vila inplastad i kylskåpet ca 30 minuter. Men har du bråttom så kan du lika gärna trycka ut pajdegen direkt i formen. 

Nagga bottnen med gaffel och fäst kanterna med remsor av aluminiumfolie. Dessa remsor gör att kanterna inte kanar ner när du förgräddar pajskalet. Jag förgräddar alltid mina pajskal för att få en yta på botten, annars tycker jag degen tenderar att bli blöt av fyllningen.

Förgräddning görs i ca 10 minuter i mitten av ugnen som är värmd till 200 grader. Självklart tar du bort aluminiumremsorna när du fyller pajen med godsaker 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *