Janssonspiroger

Janssonspiroger

Detta recept hittade jag på Landley’s kök. Väldigt goda och säkert perfekta som mingelmat vid glöggmys – något man inte får ha år 2020 (ja, vi kommer alla minnas Corona-året…).

Gör en klassisk pajdeg: 3 dl vetemjöl + 100 g smör + 2-3 msk kallt vatten. Jag kör alltid pajdegen i matberedaren, då går det på ett par sekunder. Toppen! Låt pajdegen vila i kylskåpet en stund.

Fortsätt med fyllningen: Skala och finriv 300 g mjölig potatis (3-4 st). Krama ur en del av vätskan. Finhacka 0,5 gul lök och 3-4 anjovisfiléer. Blanda samman detta med 1 msk vispgrädde samt 0,5 uppvispat ägg (spara resten till pensling). Krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Enkelt sätt: Dela pajdegen i 10-15 bitar och kavla ut till rundlar.

Svårare sätt: Kavla ut hela pajdegen och ta ut 10-15 rundlar med ett runt mått.

Fördela fyllningen över rundlarna. Vik över och nyp ihop till piroger. Använd gärna gaffel för att verkligen få ihop kanterna. Lägg pirogerna på plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg.

Grädda dem i mitten av ugnen i ca 20 minuter, till de har fått tjusig färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *