Klassisk potatisgratäng med höstlig smak av jordärtskocka. Underbart gott!
Skala 700 g potatis (fast eller mjölig är en smaksak, beror på hur man gillar sin gratäng) samt 300 g jordärtskockor. Skär i tunna skivor.
Skala och hacka 1 gul lök samt 1-2 vitlöksklyftor. Tips! Testa purjolök istället för gul lök.
Smält lite smör i en gryta med tjock botten. Låt lök och vitlök fräsa någon minut, löken ska mjukna men inte få färg. Tillsätt rotfrukterna och rör runt.
Häll över ca 3 dl grädde med valfri fetthalt. Det ska knappt täcka rotfrukterna. Krydda med salt och nymalen svartpeppar.
Låt nu rotfrukterna koka under lock tills de är nästan helt mjuka, det tar ca 15 minuter. Ha ganska låg värme och rör då och då, vi vill ju inte att det ska brännas fast i bottnen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Fördela de gräddkokta rotfrukterna i fyra-fem portionsformar eller i en stor gratängform. Strö över riven ost och gratinera sedan i ugnen tills osten har smält och fått fin färg, ca 15 minuter.