Scones

Scones

Hemkunskapsboken från 8:an, fortfarande bästa receptet 🙂 Eller hur? Klassiska rundlar med kryss eller bakade i portionsform?

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke:

  • 4,5 dl vetemjöl (jag brukar ta 2,5 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • Frön av något slag är himla gott att ha i, ca 0,5 dl om så önskas

Tillsätt 50 g kallt smör, skuret i små bitar. Nyp ihop smöret med mjölblandningen. Rör till sist ner 2 dl mjölk eller filmjölk, rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Dela degen i två bitar på plåten. Platta ut degbitarna till rundlar med hjälp av mjölad hand, ca 1,5 cm tjocka. Skåra kakorna i fyra delar och nagga med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills de är gyllene. Avnjutes nygräddade – men går utmärkt att värma på i brödrosten om det, mot förmodan, skulle bli något över 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *