Raggmunk

Raggmunk

Jag trodde raggmunk var svårt att göra… Det var det definitivt inte! Men jag fick dem inte riktigt lika frasiga och “taggiga” i kanterna som mormor. Övning ger färdighet, tänker jag 🙂 Servera med klassiskt sidfläsk eller varför inte med krispiga, wokade grönsaker för en lakto-ovo vegetarisk rätt?

Börja med att vispa samman smeten: Vispa ihop 2 dl vetemjöl, 2 dl mjölk (3 % fetthalt), 1 tsk salt, lite nymalen svartpeppar samt 1 ägg. Vispa till en klumpfri smet innan du tillsätter ytterligare 1,5-2 dl mjölk (jag föredrar mindre mängd mjölk).

Skala 800 g fast potatis. Finriv den för hand eller i matberedaren. Krama ur en del av vätskan och lägg sedan ner den i smeten. Rör runt.

Sätt ugnen på 100 grader.

Stek nu sidfläsk eller bacon i en stekpanna. I en annan stekpanna (gärna gjutjärn) steker du raggmunkarna i smör tills de blir gyllene, typ två raggmunkar åt gången i stekpannan. Lägg de färdigstekta raggmunkarna på en ugnsplåt och håll dem varma i ugnen.

Serveras med krösamos (lingonsylt) och självklart någon grönsak, även ifall du inte ser någon på min tallrik just här…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *