Semmelcheesecake

Semmelcheesecake

Semla och cheesecake ihop! Ja, du hör ju själv. Löjligt gott! Tyvärr vet jag inte vem som har komponerat receptet, då jag sparade ner publicerad skärmdump från Facebook. I det receptet skulle cheesecaken vara i kylen, men fyllningen är alldeles för lös för det… Så jag har tillsatt lite gelatin i mitt recept nedan. Vill du inte ha gelatin i kan du hoppa över det och istället stoppa in kakan i frysen några timmar, inga problem! På bilden har jag gjort en liten cheesecake, motsvarande en halv sats. En hel sats borde ge ca 15 bitar.

Börja med kexbotten

Mixa 150 g kardemummaskorpor till “sand”. Smält 75 g smör och rör ner detta. Tryck ut kexsmulorna i botten av en springform, diameter 24-26 cm. Ställ formen i frysen så länge.

Nästa steg är mandelfyllningen:

Finriv 200 g mandelmassa och blanda med 2-4 msk ovispad grädde tills du får en bredbar konsistens. Jag lyckades inte breda ut min mandelmassefyllning utan att ta sönder kexbottnen – så jag föreslår att man klickar ut eller spritsar den! 

Och så den lena cheesecakefyllningen:

Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Hetta upp 0,5 dl mjölk i en liten kastrull. Låt de urkramade gelatinbladen smälta ner i den heta mjölken. Låt svalna medan du fortsätter med övriga ingredienser. 

Vispa 3 dl vispgrädde fluffig, men inte hård.

Vispa ihop 600 g Philadelphia-ost, 1,5 dl strösocker och 1 msk vaniljsocker. Rör ner den avsvalnade mjölken med gelatin i.

Vänd ner den vispade grädden i Philadelphia-smeten. Häll smeten i formen, plasta och ställ i kylen minst 5 h (gärna över natten).

Dags för servering:

Krossa 2-3 kardemummaskorpor och fördela i mitten av kakan. Garnera med ca 2 dl vispad grädde och lite mortlad kardemumma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *