Tarte Flambée

Tarte Flambée

Tarte Flambée, Frankrikes svar på pizza! Tunn botten med krämig ostfyllning – toppa med valfria tillbehör! Till denna rätt från Alsace avnjutes så klart ett gott vitt vin från regionen. Receptet kommer från Matmagasinet nummer 2/2019, och ger fyra små pizzor (3 portioner som huvudrätt, närmare 8 portioner som förrätt).

Börja med degen: Blanda 5 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt2 dl kallt vatten och 2 msk olivolja i matberedaren. Kör snabbt ihop till en deg, om den är alltför kladdig får du tillsätta ytterligare lite mjöl. Forma degen till en platt boll och låt vila på en tallrik i rumstemperatur medan du förbereder resten av rätten. 

Skiva 1-2 gula lökar tunt, använd gärna mandolin. Lägg löken i en skål med iskallt vatten, så mildras smaken lite.

Riv smakrik ost, beräkna 4-5 dl till de fyra pizzorna. Jag tog Brännvinsost, yummie! 

Sätt ugnen på högsta värme, sätt samtidigt in en plåt i ugnen. 

När ugnen närmar sig högsta temperaturen är det dags att baka ut pizzorna. Dela degen i fyra bitar och kavla ut till en tunn pizza, ca 20-25 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Lägg över bottnen på ett bakplåtspapper. Bred ut ett tunt lager med lätt crème fraiche (beräkna 1,5 dl till fyra pizzor). Dra ett par varv med svartpepparkvarnen över bottnen. Lägg ut lökskivor och toppa med riven ost. 

Ta ut den heta plåten från ugnen och förflytta pizzan och bakplåtspappret till plåten. Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter, tills botten och ost fått fin färg. Medan pizzan gräddas förbereder du pizza nummer 2. 

Toppa den nybakade pizzan med vad du vill, som du ser valde vi rom och avokado. Sååå gott! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *