Fridas bakblogg – en källa för inspiration som aldrig sinar! Detta var ett nytt sätt för mig att göra vetedeg; med kall mjölk och alla ingredienser ner i bunken på en gång. Strålande och saftigt resultat! Receptet ger 32 tjusiga bullar.
Blanda alla ingredienser i bunken till din köksassistent. Om du planerar att veva denna deg för hand behöver du inte gå till gymmet idag…
- 5 dl standardmjölk (3 % fetthalt), kall
- 50 g jäst, gärna den röda för söta degar
- 1,5 msk kardemummakärnor, fint mortlade
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 150 g rumstempererat smör, skuret i mindre bitar
- 13-14 dl vetemjöl
Japp, ner med allt i bunken och kör på låg hastighet i ca 15 minuter tills du får en fin och elastisk deg.
Medan assistenten knådar degen gör du fyllningarna/topping:
- Smör- och kardemummafyllning: 200 g rumsvarmt smör vispas samman med 2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 1 msk fint mortlade kardemummakärnor.
- Vaniljkräm: Gör egen eller använd pulver. Jag körde på pulver á la Ekströms, där 2 dl mjölk gav perfekt mängd vaniljkräm.
- Sockerlag: Koka upp 1,5 dl strösocker och 1,5 dl vatten. Låt koka på medelhög värme tills allt socker har löst upp. Ställ åt sidan.
Nu borde degen vara färdigknådad. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Dela den i två bitar. Kavla ut degbiten till en stor rektangel, bred ut hälften av smörfyllningen. Vik över degen från kortsidan och skär i 16 remsor.

Tvinna varje remsa och rulla ihop till en tjusig bulle. Upprepa proceduren med återstående deg. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar och låt dem jäsa 1,5 timme under bakdukar.
När 15 minuter av jästiden återstår sätter du ugnen på 225 grader, ej varmluft. Fyll en liten sprits med rund tyll med vaniljkrämen. Gör ett litet håll i mitten av bullarna med fingret och spritsa i lite vaniljkräm.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Så fort bullarna har tagits ut från ugnen penslar du dem med sockerlag och strör över pärlsocker. Låt sedan svalna under bakduk.