Saftig äppelkaka

Grovrivet äpple och kardemumma. Så gott! Samma recept cirkulerar på olika sidor, så jag vet inte vem jag ska ge äran. Men just denna dag var jag inne på bloggen ugnstrull.se

Sätt ugnen på 180 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, diameter 24 cm.

Smält 100 g smör.

Vispa 3 ägg och 2,5 dl strösocker poröst.

Rör ner 1 dl mjölk (gärna 3 % fetthalt), 3,5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker samt det smälta smöret.

Skala 2 äpplen (medelstora) och grovriv dessa. Blanda ner äppelrivet i smeten.

Häll smeten i formen. Toppa med malen kardemumma (jag använder en kvarn) och ev. lite extra socker om dina äpplen är extra syrliga.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter (alla ugnar är olika). Låt svalna i formen och servera antingen som den är eller tillsammans med en klick vaniljglass eller vispgrädde. Saftig som bara den, och säkert ännu saftigare om den får stå en dag.