Strawberry Mojito Cheesecake

Strawberry Mojito Cheesecake

Återigen, det är “Brinken bakar” som ligger bakom originalreceptet. Jag ersatte dock hennes pistagebotten med Digestive pga orkade inte helt enkelt. Oavsett är kakan supergod och en skapelse som imponerar! Hemligheten bakom de snygga rundlarna är att kakan fryses upp och ner i etapper. Kakan kräver dock sin planering, då frysning behövs mellan de olika stegen.

Börja med jordgubbspurén:

Skär 125 g jordgubbar i små bitar (fryst, tinade funkar utmärkt!). Koka samman med 0,5 dl syltsocker samt skal och saft från 1 lime. Låt småkoka ca 5 minuter. Mixa därefter till en puré och häll i en liten form, ca 8-9 cm i diameter. Jag tog en liten form med löstagbar kant i metall, där jag knäppte fast bakplåtspapper i botten. Ställ denna i frysen och låt den bli helt genomfrusen.

Nästa steg (nästa dag) gör du myntacheesecaken:

Finhacka 3 msk färsk mynta. Jag testade att frysa myntan från trädgården och ta fram senare, och det blev lika bra som färsk (lite mjukare, men den ska ju ändå finhackas). Lägg 1,5 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.

Smält 80 g vit choklad och låt svalna.

Hetta upp 0,5 dl vispgrädde och låt de urkramade gelatinbladen smälta däri. Låt svalna något.

Vispa 1 dl vispgrädde fluffig, men inte alltför fast. Vispa snabbt samman 75 g cream cheese och 50 g florsocker (0,5 dl). Blanda ner den smälta chokladen.

Rör ner grädden med gelatin och den hackade myntan i cream cheese-blandningen. Vänd till sist ner den vispade grädden med lätta tag.

Ta fram den frusna jordgubbspurén och lägg i mitten av en silikonform (eller en form med löstagbar kant med plastfolie i). Diametern ska vara 16-18 cm. Fördels myntacheesecaken runt om och över jordgubbspurén. In i frysen igen!

Tredje steget, kexbotten:

Mixa 100 g Digestivekex och blanda med 50 g smält smör. Låt stå i rumstemperatur.

Sista steget (äntligen!) limecheesecake:

Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Pressa 3-4 lime (ska bli 1 dl juice). Hetta upp limejuicen och låt de urkramade gelatinbladen smälta däri. Låt svalna innan du blandar ner 200 g kondenserad mjölk (sötad), detta motsvarar 1/2 burk.

Vispa samman 200 g cream cheese och 1 dl vispgrädde. Vispa ner lime/gelatin/kondenserad mjölk-blandningen.

Ta nu fram en form med 24 cm diameter och lägg jordgubb/mynta-pucken i mitten av formen. Fördela limecheesecake runt om och över. Du väljer själv; silikonform eller form med löstagbar kant med plastfolie i.

Avsluta med att fördela kexsmulorna över limecheesecaken. Tryck till så kexen fastnar ordentligt.

Nu får cheesecaken vara i frysen tills det närmar sig servering. Dagen innan “ploppar” du ut den från formen och låter tina långsamt i kylskåpet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *