Kladdkaka med lingonpannacotta

Kladdkaka med lingonpannacotta

Choklad och lingon – så fräscht ihop!

Börja med pannacottan: Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter.

Hetta upp 1,5 dl vispgrädde, 1 dl lingon (frysta går utmärkt) och 0,5 dl strösocker.

Mixa den heta lingongrädden och sila ner i en skål. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta.

Välj nu hur du vill göra:

a) Låt stelna i kylen, ex. över natten. Vispa sedan upp med elvisp för att därefter spritsa/breda ut pannacottan på kakan. Eller hälla i en silikonform, för en fluffig och formad pannacotta.

b) Häll upp den nygjorda pannacottan i en silikonform och låt svalna innan du fryser den. Denna variant valde jag idag!

Dags för kladdkaka!

Sätt ugnen på 175 grader, gallret ska vara i mitten av ugnen.

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, diameter 22 cm. Smörj kanten med lite smör. Jag föredrar detta sätt framför smör och ströbröd, men du väljer själv vilken variant du kör!

Smält 100 g smör i en något större kastrull (2 l) och häll sedan ner 100 g grovhackad mörk choklad (55 eller 70 % kakaohalt). Ställ åt sidan och tillsätt sedan 2 dl strösocker och därefter 2 ägg, ett i taget och rör emellan. Sikta ner de torra ingredienserna; 2 dl vetemjöl, 2 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker och 0,5 tsk salt. Rör snabbt ihop till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda sedan i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kaka du önskar och hur din ugn fungerar. Alla ugnar är olika, hos mig blev 16 minuter helt perfekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *