En kaka som funkar lika bra till eftermiddagskaffet som till dessert med en kula vaniljglass. Gott!
Smöra och bröa en form, jag tog en springform med diametern 24 cm. Men självklart funkar en rektangulär form lika bra 🙂
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa 150 g smör mjukt, tillsätt sedan 1,5 dl strösocker. Vispa sedan ner 2 ägg, men ta ett ägg i taget.
Rör ner 3 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver. Bred sedan försiktigt ut den fasta smeten i den förberedda bakformen (jag tog mjölade fingrar till hjälp…).
Skala och kärna ur 4 stora päron. Skär päronen i bitar och fördela över smeten i formen.
Grovriv 100 g mandelmassa och strössla detta över päronbitarna.
Stöt 1 tsk kardemummakärnor i morteln och strö det på toppen av kakan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Efter halva tiden kan du behöva lägga ett ark aluminiumfolie över kakan så inte mandelmassan bränns.