Fransk päronpaj

Fransk päronpaj

Denna paj bakade jag flera gånger 2009-2010, men sedan tappade jag bort receptet… Tänk vilken lycka när jag snubblade över det via en Google-sökning då jag hamnade på Arlas hemsida!

Börja med pajbotten, där jag föredrar matberedare som hjälp med detta moment: Blanda 2,5 dl vetemjöl och 2 msk strösocker. Tillsätt 125 g kallt smör skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt 2 msk kallt vatten och kör snabbt ihop till en boll – degen är klar! Tryck ut degen i en pajform, lämplig diameter 24-25 cm. Nagga botten med en gaffel och fäst upp degkanterna med remsor av aluminiumfolie. Om du har tid så får gärna pajformen med deg vila 30 min i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen är varm förgräddar du pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Fortsätt med fyllningen: Skala, kärna ur och skiva 3 stora päron. Fräs dem mjuka i en klick smör i stekpannan. Vispa därefter 3 ägg och 1 dl strösocker pösigt i en bunke. Rör ner 1,5 dl kesella (kvarg) och 1 dl crème fraiche (34 % fetthalt använder jag). Finriv 100 g mandelmassa och blanda i fyllningen.

Häll den krämiga fyllningen i det förgräddade pajskalet (ja, du tar ju bort aluminiumfolien från kanterna först). Fördela päronbitarna överst.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.

Serveras så klart med en härlig vaniljglass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *