Chokladkola

Chokladkola

En klassisk chokladkola! Receptet kommer från hemsidan recepten.se

Blanda 3 dl vispgrädde50 g smör (skuret i mindre bitar), 3 dl strösocker1,5 dl ljus sirap0,5 dl kakao och 1,5 msk vaniljsocker i en tjockbottnad gryta. Tänk på att ta en ganska stor gryta, så att kolasmeten har gott om utrymme att koka. 

Låt kolasmeten koka på hög värme inledningsvis, sänk sedan värmen och låt den småkoka till 125 grader (använd digital termometer för bästa resultat). Man kan även göra kulprovet (droppa lite smet i ett glad med kallt vatten, om smeten går att forma till en kula är den färdigkokt). Men jag föredrar som sagt digitaltermometer, vilket är en bra investering då den bara kostar runt hundralappen. Vill du ha en hårdare kola kan du koka den upptill 130 grader, men jag gillar en fast och mjuk kola så 125 grader är perfekt för mig 🙂 Hur lång tid tar det att koka kolasmeten? Ja, det beror helt på hur din gryta ser ut. Det går snabbare att koka i en vid gryta än i en smal gryta. 

Medan kolasmeten kokar hinner du förbereda formen som kolan ska hällas upp i. Klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper. Tejpa gärna fast pappret längs med formen, så får du snygg form på den färdiga kolan. 

Häll upp den färdigkokta kolasmeten i formen och låt stå kallt ett par timmar. Skär sedan upp i bitar, använd gärna degskrapan!

Tips! Det är jättegott med lite flingsalt eller hackade pistagenötter på toppen av kolan   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *