Grillad spetskål med purjopesto

Grillad spetskål med purjopesto

Jag har köpt en ny kokbok – and I love it!   “Kålboken” av Mette Løvbom. Finns så mycket gott att testa, bl a denna pesto! Dock tyckte jag smaken blev lite för skarp med rå purjolök så jag kommer mildra löksmaken med ett hett bad/dusch nästa gång jag gör denna pesto. Allergi mot jordnötter gör att jag istället tar solrosfrön och cashewnötter.

Skölj och strimla det gröna från 1 purjolök. Lägg detta i en sil, häll kokande vatten över löken för att mildra löksmaken. Vill du ha ännu mildare löksmak så låt purjolöken bada i det heta vattnet en minut eller så. Låt rinna av.

Mixa purjolöken med 0,5 dl olivolja0,5 dl solrosfrön eller saltade jordnöttersaften från 0,5 citronen liten klick honung samt 0,5 dl finriven parmesanost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ev. kan du behöva ytterligare lite olivolja om peston känns för tjock. Peston går bra att förbereda dagen innan och förvara i kyl över natten.

Halvera eller klyfta 1-2 huvuden spetskål, beroende på storlek. Pensla med lite olivolja och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Grilla ca 3 minuter per sida i het grillpanna.

Lägg upp spetskålen på serveringsfat, toppa med peston och salta jordnötter eller dito cashewnötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *