Scones med citron och ingefära

Scones med citron och ingefära

Helt vanlig scones, men med en härlig syra från citron och ingefära. Gudomligt gott! Originalreceptet från “Fredriks fika” (Allas) innehåller bara vetemjöl, men jag tänker att det blir riktigt bra att ersätta lite vetemjöl med grahamsmjöl och frön för ett mer fiberrikt resultat. Receptet ger 6-8 portionsscones, vilket jag tänker är lagom för 3-4 frukostsugna personer.

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke:

  • 4 dl vetemjöl (eller byt ut 1 dl till vetemjöl till dito grahamsmjöl)
  • ev. 0,5 dl valfria frön (ex. pumpa- eller solrosfrön)
  • 2 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • finrivet skal av 1 liten citron (endast det yttersta)
  • 1 msk riven, färsk ingefära eller 1 tsk torkad ingefära

Tillsätt 50 g kallt smör skuret i småbitar. Fördela smöret i mjölblandningen med dina fingrar. Tillsätt därefter 2 dl mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Portionera ut degen på bakplåten, 6-8 små högar. Ta lite vetemjöl på händerna och forma bröden till tjusiga, runda och platta kakor.

Nagga kakorna med gaffel.

Grädda sconesen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Serveras direkt!

Psst! Överbliven scone går fint att värma i brödrosten nästa dag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *