En chokladig och mäktig botten. En len saffranstryffel som täcke. Krispiga och söta mandlar på toppen. Årets juldessert 2017. Receptet på kakan kommer från tidningen/hemsidan “Allt om mat”.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant (diameter 22 cm).
Börja med chokladbotten: Smält 100 g smör, ta grytan från värmen. Bryt 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) i bitar och låt smälta i det varma smöret. Rör sedan ner 2 dl strösocker och 4 st ägg, ta ett ägg i taget. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15-20 cm, beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Låt sedan kakan kallna i formen.
Fortsätt med saffranstryffeln: Hacka 200 g vit choklad. Hetta upp 1 dl vispgrädde tillsammans med 1/2 paket saffran (alltså 0,25 gram). Lägg ner den vita chokladen i den heta saffransgrädden. Rör till en slät kräm och bred sedan ut den på den svala chokladbotten.
Låt kakan stå i kylen fram till servering.
Jag valde att dekorera min fina kaka med kanderade mandlar: Rosta 100 g sötmandel i en het, torr stekpanna. Passa noga, då de lätt bränns. Låt sedan mandlarna svalna i en skål. Koka upp 0,75 dl strösocker och 0,25 dl vatten. Tillsätt sedan mandlarna och låt de koka i sockerlagen tills det börjar “knäppa” i mandlarna och sockerlagen försvinner. Häll då snabbt upp mandlarna på en bakpappersklädd plåt. Låt kallna helt innan du hanterar dem vidare.