Chokladtårta saffran

Chokladkaka med saffranstryffel och kanderade mandlar

En chokladig och mäktig botten. En len saffranstryffel som täcke. Krispiga och söta mandlar på toppen. Årets juldessert 2017. Receptet på kakan kommer från tidningen/hemsidan “Allt om mat”. 

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med löstagbar kant (diameter 22 cm). 

Börja med chokladbotten: Smält 100 g smör, ta grytan från värmen. Bryt 200 g mörk choklad (55-70 % kakaohalt) i bitar och låt smälta i det varma smöret. Rör sedan ner 2 dl strösocker och 4 st ägg, ta ett ägg i taget. Häll smeten i formen. 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15-20 cm, beroende på hur kladdig kaka du vill ha.  Låt sedan kakan kallna i formen. 

Fortsätt med saffranstryffeln: Hacka 200 g vit choklad. Hetta upp 1 dl vispgrädde tillsammans med 1/2 paket saffran (alltså 0,25 gram). Lägg ner den vita chokladen i den heta saffransgrädden. Rör till en slät kräm och bred sedan ut den på den svala chokladbotten. 

Låt kakan stå i kylen fram till servering.

Jag valde att dekorera min fina kaka med kanderade mandlar: Rosta 100 g sötmandel i en het, torr stekpanna. Passa noga, då de lätt bränns. Låt sedan mandlarna svalna i en skål. Koka upp 0,75 dl strösocker och 0,25 dl vatten. Tillsätt sedan mandlarna och låt de koka i sockerlagen tills det börjar “knäppa” i mandlarna och sockerlagen försvinner. Häll då snabbt upp mandlarna på en bakpappersklädd plåt. Låt kallna helt innan du hanterar dem vidare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *