Hålkakor med pumpafrön

Hålkakor med pumpafrön

På denna blogg finner du ursprungsreceptet, rågsiktskakor. Jag hade inte så mycket mjölk hemma, så degvätskan fick bli vatten här istället. Och så slängde jag ner lite pumpafrön, bara för att det är så gott!

Smula ner 50 g jäst i en bunke. Värm 6 dl vatten till 37 grader. Slå vattnet över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt sedan knappt 1 dl pumpafrön2 tsk salt, 50 g rumsvarmt smör samt 0,5 dl ljus sirap. Blanda därefter ner 12-14 dl rågsikt, ta lite i taget. Arbeta degen tills du får en elastisk deg, det tar ca 5 min med maskin. Forma degen till en rund bulle och lägg ner den i degbunken igen. Pudra lite vetemjöl över degen och låt den sedan jäsa under bakduk i 45 minuter. 

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord, knåda degen. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar som du sedan kavlar ut till kakor, ca 20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ta ut ett hål i mitten av kakan, med ex. ett snapsglas. Jag brukar även baka av “hålet” då det blir en söt liten mini-fralla. Nagga bröden med gaffel och låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. 

Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Om du liksom jag bakar av “hålen” så får du ta ut dem när de är färdiggräddade, tar 4-5 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk för att få en mjuk skorpa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *