Kryddkakor

Kryddkakor med ingefära och citron

Helt underbara och kryddiga kakor, som gärna avnjutes med smör och ost till en kopp rykande hett te. Receptet har jag fått av min gamla kollega Johanna, som verkar ha hittat det i boken ”Kalaskakor och småbröd”. Dock jar jag, efter testning, kommit fram till att man kan minska sockermängden något. Så därför innehåller mitt recept nedan något mindre farinsocker än originalreceptet.

Blanda samman 1 dl ljus sirap1,5 dl farinsocker1 msk ingefära (torkad, malen), rivet skal från 1 citron125 g rumsvarmt smör skuret i bitar samt 1 dl grädde. Blanda sedan ner 0,5 tsk bikarbonat samt 7-7,5 dl vetemjöl. Knåda snabbt samman till en deg. 

Forma degen till en boll och låt den sedan vila inplastad i kylskåpet ca 30 minuter

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj 3 st bakplåtar med en klick smör

Ta ut degen från kylen och kavla ut den till en tunn platta, ca 3 mm tjock, på lättmjölad arbetsbänk. Ta ut runda kakor med hjälp av ett mått, jag tog storleken ca 8 cm. Lägg kakorna på plåtarna. Upprepa tills all deg är slut. 

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 6-7 minuter.

Kakorna kan förvaras länge i kakburk av metall. Jag har ej testat att frysa dem, men skulle tro att de då förlorar sin knaprighet och blir mjuksega…