Kanelbullar med fördeg

Kanelbullar med fördeg

Min nya grej är att baka vetebröd med fördeg! Du slipper två långa jästider, istället kör du en “mini” och och lång. Receptet är sprunget ur Roy Fares recept på saffransbröd.

Det allra första du gör är att ta fram 300 g smör, så det blir rumstempererat. 

Värm 5 dl mjölk (gärna standardmjölk á 3 % fetthalt) tillsammans med 1 msk mortlade kardemummakärnor till ca 30 grader (alltså inte fingervarm). Smula under tiden 30 gram jäst (den röda, för söta degar) i bunken till din köksassistent. Häll den värmda kardemummamjölken över jästen och rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt då 2 dl strösocker och 8 dl vetemjöl. Låt degen arbetas till en lös deg i ca 5 minuter i maskinen  (låg hastighet). Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila under bakduk i 20 minuter.

Medan degen vilar hinner du göra fyllningen:  Blanda samman 150 g rumsvarmt smör3/4 dl strösocker och 3/4 msk kanel. Låt stå framme i rumstemperatur meden degen jäser klart.

Sätt ut ca 35 bullformar på två bakplåtar. 

Har det gått 20 minuter nu? Då är det dags att göra färdigt bulldegen. Häll ner 5,5 dl vetemjöl1 tsk salt samt 150 g rumsvarmt smör skuret i bitar. Köksassistenten får sedan arbeta degen 5-8 minuter, tills degen är blank och smidig, och släpper från degbunkens kanter.

Ta upp bulldegen på lättmjölat bakbord, knåda den och kavla sedan ut den till en stooor rektangel som är ca 3 mm tjock. Bred kanelfyllningen över degen. Rulla ihop till en tajt rulle, börja på långsidan. 

Skär rullen i bitar, jag brukar få ut ca 35 bitar. 

Lägg bitarna i bullformarna. Låt sedan bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 50-60 minuter. 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i omgångar. Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter, använd gärna varmluftsfunktionen. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Bullarna går jättebra att frysa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *