Roy Fares recept på toscabullar, åh så goda! Men jag gjorde faktiskt bara halva satsen på toscasmeten, jämfört med Roys originalrecept. Receptet ger 30-35 bullar.
Börja med vetedegen: Smula ner 30 g jäst i degbunken. Värm 2,5 dl standardmjölk till fingervärme (37 grader). Slå mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt 0,5 tsk salt, 5 g malen kardemumma, 1 dl strösocker, 1 ägg samt 100 g rumstempererat smör (skuret i bitar). Blanda runt och tillsätt sedan 9-10 dl vetemjöl. Knåda degen tills du får en blank och elastisk deg. Reglera mjölmängden vid behov. Det tar ca 10 minuter i maskin, förmodligen dubbelt så lång tid om du knådar för hand #älskakitchenaid 🙂
Låt degen vila i 20 minuter under bakduk.
Under tiden degen vilar gör du fyllningen: Riv 300 g mandelmassa och blanda med 0,5 dl vatten, 1 msk vaniljsocker och 100 rumstempererat smör. Låt stå framme på bänken tills du ska baka ut bullarna.
Ta fram två ugnsplåtar och ställ ut pappersformar i tjusiga rader.
När degen har vilat tar du upp den på mjölat bakbord. Knåda degen och dela den i två lika stora delar. Lägg ena delen åt sidan, kavla ut den andra delen till en 3-4 mm tjock rektangel. Bred ut hälften av fyllningen över degen och rulla ihop till en tajt rulle. Skär i 15-18 bitar och lägg i pappersformarna på plåten. Upprepa proceduren med resterande deg.
Lägg bakdukar över bullarna och låt dem jäsa 60-90 minuter.
När jästiden närmar sig slutet sätter du ugnen på 225 grader.
Dags att börja med toscasmeten: Smält 50 g smör och tillsätt 0,5 dl strösocker och 2 msk glukos. Låt koka på medelvärme tills det får en lätt gyllenbrun färg, rör konstant så det inte bränner fast i botten. Ta kastrullen från värmen och rör ner 1 dl (50 g) flagad mandel. OBS! Roy gör dubbelt så mycket toscasmet, men jag tyckte detta räcker.
Fördela en liten klick toscasmet på varje färdigjäst bulle. Grädda bullarna i mitten av ugnen till de är gyllenbruna, det tar ca 10-13 minuter. Lägg de varma bullarna på galler och låt svalna under bakduk.