Smördegspizza med mangold, fetaost och oliver

Smördegspizza med mangold, fetaost och oliver

Fick så fin mangold av min väninna, en rejäl påse. Blev lite olika tillbehör till veckans middagar, men just denna rätt vill jag tipsa om. Vegetarisk, men kan kompletteras med ex. parmaskinka. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram smördeg, jag föredrar kyld på rulle framför frysta plattor. Skär smördegen i bitar, ex. trianglar. Snitta smördegen 1 cm från kanten runt om, detta för att göra så att kanterna reser sig mer än mitten. Lägg över smördegsbitarna på bakpappersklädda plåtar. Pensla kanterna med uppvispat ägg. En kyld rulle smördeg räcker till 3-4 portioner. 

Baka smördegsbitarna i mitten av ugnen tills de har “puffat till sig” och blivit gyllene. 

Medan smördegen är i ugnen så gör vi fyllningen: Finhacka 1 lök (gul, röd eller scharlotten – ta det du har hemma). Gör detsamma med 1-2 vitlöksklyftor

Värm lite olivolja i en kastrull, tillsätt lök och vitlök. Låt det mjukna men inte få för mycket färg. Bränd vitlök bli besk, usch! Tillsätt sedan ett par rejäla nävar mangold (bladspenat funkar oxå). Låt bladen mjukna, det går fort.

Ta ut de färdiggräddade smördegsbottnarna och lägg upp på tallrikar. Fördela mangolden över bottnarna. Toppa med smulad fetaost och urkärnade oliver. Om du vill kan du ringla lite olivolja över, som kronan på verket.

Avnjutes med fördel med ett glas gott vin. Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *