Salt choklad- och kolapaj

Salt choklad- och kolapaj

En väldigt mäktig paj med bara sex ingredienser. Receptet fann jag på ”Jennys matblogg”, men jag ökade smörmängden i kexbotten något.

Börja med kexbotten: Mixa 200 g (1/2 paket) Digestive-kex till smulor i matberedaren. Tillsätt 75 g smält smör och kör till en smulig massa (det ska se ut som typ blöt sand). Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant. 

Kolalager: Fördela 1 burk karamelliserad mjölk över kexbottnen.  Tips! Klicka ut kolasmeten och bred sedan försiktigt ut den så slipper du förstöra den spröda botten. Ställ i kylskåpet en stund.

Dags för sista momentet, chokladtoppingen. Hacka 200 g mjölkchoklad (helst Marabou Salta Mandlar), Hetta upp 1 dl vispgrädde i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält helt.

Fördela chokladen över kolan i pajformen. Toppa med lite flingsalt. Låt sedan pajen stå i kylen fram till servering, eller minst 1-2 h. Servera med lättvispad grädde eller en god vaniljglass.

Tips! Hittar du inte karamelliserad mjölk i din affär? Köp då sötad, kondenserad mjölk och koka själv. Se hur man gör på ICA:s hemsida http://www.ica.se/buffe/artikel/koka-egen-dulce-de-leche/