Första gången jag gör egen chokladpudding. Lite svårare än att blanda pulver med mjölk, men absolut inte svårt. Och självklart sååååå mycket godare! Serverades med ljusa hallon (tack grannen Susanna!), vispgrädde och brända mandlar. Receptet räcker till 5-6 portioner.
Börja med att hacka 50 g mörk choklad, ställ åt sidan så länge.
Rör ihop 2,5 dl mjölk, 1,5 dl vispgrädde, 0,75 dl strösocker, 2 tsk vaniljsocker, 0,5 dl kakao samt 2 äggulor i en tjockbottnad kastrull.
Lös upp 1 msk Maizena (majsstärkelse, inte redning) i 0,5 dl kallt kaffe. Rör sedan ner detta i kastrullen.
Sätt nu kastrullen på medelhög värme och vispa konstant tills smeten börjar tjockna. Det tar en stund, men går fortare mot slutet. Om du använder termometer (vilket jag tycker du ska göra) så är 83-84 grader lämplig temperatur att ta av krämen från värmen.
Rör ner den hackade chokladen och fördela sedan smeten i 5-6 portionsglas. Låt svalna något innan du täcker glasen med plastfolie. Ställ i kylskåpet fram till servering, men minst 4-5 h.
Om du vill göra brända mandlar till gör du så här:
Rosta 100 g hel sötmandel i en het stekpanna. Akta, de bränns lätt! Ställ åt sidan så länge.
Koka upp 0,75 dl strösocker och 0,25 dl vatten i en liten kastrull.
Tillsätt de rostade mandlarna och koka tills det börjar “knäppa” i mandlarna. Rör om hela tiden.
Ta kastrullen från värmen och häll ut mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Separera mandlarna så gott du kan och låt dem sedan svalna i rumstemperatur.
Grovhacka mandlarna vid servering.