Det är nog de där woksåserna som gör de asiatiska rätterna, som gör att det nästan smakar som på restaurangen. Detta recept delade Malmö-kocken Jennie Walldén med sig av på sin Facebook.
Skär 600 g kycklingfilé i mindre bitar. Låt kycklingen marinera en liten stund:
1,5 msk japansk soya
1, 5 msk svart risvinäger eller mörk balsamvinäger
1,5 tsk potatismjöl
Förbered grönsakerna:
Skala och skär 1 broccolistam (ja den krispiga stammen, inte buketterna) i bitar.
Skala och skiva 1 stor morot
Strimla 1 röd paprika
Stimla 4-6 salladslökar grovt
Den urgoda woksåsen:
2 msk svart risvinäger eller mörk balsamvinäger
2 msk japansk soya
2 tsk sesamolja
2 msk strösocker
1,5 tsk potatismjöl
Skala och skiva 3 vitlöksklyftor. Finriv 1 liten bit färsk ingefära – eller ta ca 1 msk på tub (ex. märket Santa Maria).
Hetta upp neutral olja (matolja, solrosolja, rapsolja) i en wok eller stor stekpanna. Tillsätt lite chiliflakes, vitkök, ingefära och kyckling. Stek tills kycklingen är genomstekt. Lägg över kycklingen i en skål. Du kan behöva diska ur stekpannan nu…
Hetta upp ny olja och fräs grönsakerna tills de börjar mjukna. Ta salladslöken sist, den tillagas ju snabbast.
Häll tillbaks kycklingen bland grönsakerna och häll över woksåsen. Låt koka ihop, tillsätt ev. lite vatten om såsen “kokar bort”.
Servera kycklinggrytan med ris och jordnötter/cashewnötter.