Cobbler är en amerikansk pajsort. Med rabarber och hackad mandel på toppen blir det riktigt bra! Utrsprungsreceptet kommer från Leila Lindholms bok “One more slice” (2010). Pajen går att variera i det oändliga.
Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.
Blanda knappt 3,5 dl vetemjöl, 1,5 tsk vaniljsocker, 1,5 tsk bakpulver, 1 nypa salt samt 0,75 dl strösocker i en bunke. Tärna 150 g kallt smör och finfördela detta i bunken med hjälp av dina fingrar.
Tillsätt sedan 1 dl mjölk och blanda ihop till en smidig deg.
Klicka ut hälften av degen i botten av en pajform. Fördela sedan valfri frukt i formen. Sedan är det dags att återigen klicka ut kvarvarande deg över frukten. Toppa med ca 50 g grovhackad sötmandel eller mandelspån.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter, gärna varmluft. Passa bara så att inte mandeln bränns!
Förlag på fyllning:
- Ca 1 kg rabarber som kokas till kompott med strösocker/råsocker och vaniljsocker/vaniljstång. Detta är utmärkt att göra med fryst, tinad rabarber!
- Äppelklyftor som smörstekt med kanel och råsocker (typ 5-6 stora äpplen).
- Ca 1 liter bär av valfri sort.