Cobbler med mandel

Cobbler med mandel

Cobbler är en amerikansk pajsort. Med rabarber och hackad mandel på toppen blir det riktigt bra! Utrsprungsreceptet kommer från Leila Lindholms bok “One more slice” (2010). Pajen går att variera i det oändliga.

Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i mitten av ugnen.

Blanda knappt 3,5 dl vetemjöl1,5 tsk vaniljsocker1,5 tsk bakpulver1 nypa salt samt 0,75 dl strösocker i en bunke. Tärna 150 g kallt smör och finfördela detta i bunken med hjälp av dina fingrar. 

Tillsätt sedan 1 dl mjölk och blanda ihop till en smidig deg. 

Klicka ut hälften av degen i botten av en pajform. Fördela sedan valfri frukt i formen. Sedan är det dags att återigen klicka ut kvarvarande deg över frukten. Toppa med ca 50 g grovhackad sötmandel eller mandelspån

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 20 minuter, gärna varmluft. Passa bara så att inte mandeln bränns!  

Förlag på fyllning:

  • Ca 1 kg rabarber som kokas till kompott med strösocker/råsocker och vaniljsocker/vaniljstång. Detta är utmärkt att göra med fryst, tinad rabarber!
  • Äppelklyftor som smörstekt med kanel och råsocker (typ 5-6 stora äpplen).
  • Ca 1 liter bär av valfri sort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *