Underbara piroger

Underbara piroger

En jättehärlig pirogdeg från “Zeinas kitchen”. Degen går bra att jäsa i rumstemperatur – eller t o m över natten i kylskåp. Perfekt till vardagsmatlagningen, när ett moment redan är förberett. Jag erkänner, alla piroger var inte så här fina efter gräddning…  Några öppnade sig som kammusslor… Hihi! 

Pirogdeg:

Värm 3 dl mjölk till 37 grader. Smula 30 g jäst i en degbunke och häll den ljumna mjölken över. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt då 1 tsk salt, 1 ägg, 100 g rumsvarmt smör i bitar samt ca 8 dl vetemjöl. Låt degen knådas i maskin 5-7 minuter, så att den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med plastfolie och jäs antingen;

a) 1 h i rumstemperatur

b) över natten i kylskåp

Pirogerna kan fyllas med massa godsaker, här kommer några förslag:

  • En lite fastare köttfärssås/köttfärssröra med varierande kryddning + smakrik ost
  • Stekta kycklingbitar och paprika + smakrik ost
  • Fräst spenat/mangold + fetaost
  • Frästa champinjoner + parmesanost

När det är dags för middag tar du fram den färdigjästa degen. Stjälp upp den på mjölat bakbord och dela den i 16-18 bitar. Forma dem till bollar och lägg en bakduk över, låt vila ca 15 minuter. Här hinner du förbereda fyllningen!

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram 3 ugnsplåtar och lägg bakplåtspapper på plåtarna.

Kavla ut en degbit i taget till en rundel, 12-15 cm i diameter. Lägg över den på ugnsplåten och lägg ca 1,5 msk fyllning på ena sidan. Toppa med passande ost. Vik över och fäst ihop degen genom att trycka med en gaffel

Upprepa tills plåten är full och pensla sedan pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan i mitten av ugnen ca 12 minuiter, tills pirogerna har fått fin färg. 

Avnjut direkt eller stoppa i frysen för senare tillfälle. En god sallad är ett måste till pirogerna. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *