Cheesecake med rom och räkor

Cheesecake med rom och räkor

En underbart krämig cheesecake med röd rom och dill. Toppas med förslagsvis räkor, kallrökt lax, ägg… Receptet hittade jag på “Jennys matblogg”. I receptet nedan är det för en större form, vilken ger ca 16 bufféportioner. Jag nöjde mig med att göra halv sats i en 20-cm-form, vilket gav 8 bufféportioner. Perfekt till det stora kalaset, då den står helt klar i kylen sedan dagen innan. 

Börja med bottnen:

Mixa 250 g kavring i mixern till smulor. Tillsätt 100 g smält smör och kör till en smulig massa. Tryck ut smulorna i botten av en form med löstagbar kant (diameter 24 cm). Om du vill trycker du upp smulor på kanterna, annars nöjer du dig med bottnen. Ställ in formen i kylen medan du fixar fyllningen. 

Dags för den krämiga fyllningen: 

Lägg 5 gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Rör samman 400 g cream cheese, 3 dl crème fraiche (34 % fetthalt), 1 finhackad rödlök, 0,5-1 burk röd rom (smaksak hur mycket rom man vill ha), 1 msk pressad citronsaft samt lite hackad dill (fryst går utmärkt). Smaka av fyllningen med salt och nymalen svartpeppar, men tänk på att det säkert kommer vara topping (räkor/lax) med hög sälta. 

Ta upp gelatinbladen från vattnet, krama ur dem och låt dem smälta på ganska låg värme i en liten kastrull. Du behöver inget extra vatten, då det medföljer lite vatten från gelatinbladens “bad”. Häll ner det smälta gelatinet i fyllningen och rör runt. 

Fördela fyllningen över kavringsbottnen. Plasta formen med plastfolie och ställ sedan åter kylskåpet, där den kan stå över natten i väntan på festligheterna. 

Vid servering dekorerar du med valfria godsaker. Jag nöjde mig med handpillade räkor (beräkna 500 g oskalad vikt till en cheesecake) samt en dillvippa. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *