Fisksoppa med tomat och saffran

Fisksoppa med tomat och saffran

Mmm, mycket smak fast på kort tid! Sådant gillar vi på vardagarna! 

Skala och tärna ca 500 g fast potatis (typ 6 st), tärna eller skiva 1-2 morötter . Finhacka 1 rödlök

Hetta upp lite neutral olja i botten av en stor gryta. Låt potatis, morötter och rödlök fräsa någon minut i den heta oljan. 

Tillsätt sedan 1 burk passerade tomater (vi hade bara körsbärstomater på burk, det gick utmärkt det med) samt 5 dl vatten. Smaksätt soppan med 1 fiskbuljongtärning1 påse saffran (0,5 gram), gärna en skvätt vitt vin samt lite salt och nymalen svartpeppar. Låt småkoka under lock till potatisen är mjuk, vilket tar ca 20 minuter. 

Medan soppan puttrar rör du snabbt ihop en aioli  på majonnäs, riven/pressad vitlök, lite honung samt salt och nymalen svartpeppar. 

Tärna ca 500 g fisk. Här är ett ypperligt tillfälle att ta till vara på den fisk som finns i frysen, vi hade ett par laxbitar och en öppnad påse rödspätta. Det funkade utmärkt i denna soppa! Vi skalade även ett gäng räkor för extra piff. 

Är potatisen mjuk nu? Bra! Låt fisken småkoka några minuter. Ev. skaldjur så som räkor tillsätter du i soppan precis vid servering, annars blir de lätt sega. 

Servera soppan med aioli och varför inte ett gott bröd med generöst med smör.