Jag tål inte hasselnötter och därmed inte Nutella 🙁 Men ibland kan man hitta kopior som innehåller extremt lite hasselnötter, typ 1 %, vilket funkar för min del. Receptet kommer från “Jennys matblogg”, men jag har räknat om det från 10 portioner till 4-5 portioner (dvs. halva ursprungsreceptet).
Blanda Nutella med lite ovispad grädde så den blir smidig att droppa längst ner i serveringsglasen. Använd gärna glas som är smala i botten, ex. matini- eller margaritha-glas.
Lägg 2 gelatinblad i blöt i kallt vatten.
Koka upp 200 g hallon (färska eller frysta). Sila ner purén i en liten skål, kasta kärnorna.
Hetta upp 5 dl vispgrädde, 1/2 dl strösocker och 1 vaniljstång (jag tog 2 tsk vaniljsocker…) i en kastrull. Grädden ska inte koka, ta kastrullen från värmen när det ryker ordentligt om grädden. Häll ner hallonpurén och rör runt.
Krama ur gelatinbladen och låt det sedan smälta ner i den varma hallongrädden. Rör tills gelatinbladet har lösts upp.
Fördela pannacottasmeten över Nutellan i de fyra-fem glasen och låt sedan stå i kylen fram till servering, eller åtminstone 4 h. Garnera på valfritt sätt vid servering, jag valde lite flisad mörk choklad.
Tips! Jag brukar plasta mina glas så att inte pannacottan tar smak från något i kylen.