Citronkaka med vispad fläderpannacotta

Citronkaka med vispad fläderpannacotta

Överallt, eller åtminstone i flera bakgrupper på Facebook, ser jag “vispad pannacotta”. Det måste man ju testa! Resultatet? En gräddig och len topping – perfekt på mjuka kakor eller som fyllning i en tårta. Varje termin bjuder jag kollegorna på fika, denna vårtermin blev det alltså denna kaka. Yummie, enligt både mig och kollegiet! Originalreceptet på citronkakan kommer från “Hemmets veckotidning” och gav 48 mindre bitar. 

Börja med fläderpannacottan

Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter. Hetta upp 2,5 dl vispgrädde0,25 dl strösocker samt 1 msk vaniljsocker i en kastrull. Det ska bli rykande hett, men ej börja koka. Ta då kastrullen från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt dem smälta helt innan du rör ner 1 dl koncentrerad flädersaft. Häll över den varma pannacottasmeten i en vispvänlig bunke. Plasta och ställ in i kylen tills pannacottan har stelnat helt, gärna över natten. 

Fortsätt med citronkakan:

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en långpanna (mått 30×40 cm). 

Smält 200 g smör och låt det svalna. 

Vispa 5 ägg och 4 dl strösocker poröst. Rör ner 5 dl vetemjöl1 msk vaniljsocker och 1 msk bakpulver. Tvätta och finriv skalet från 1 citron samt pressa saften från densamma, rör ner detta i smeten tillsammans med 1,5 dl mellangrädde och det smälta smöret. Blanda till en slät smet som du sedan häller ut i långpannan, bred ut den jämnt. 

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter och låt sedan svalna innan du skär den i bitar (jag skar 6×8=48 bitar). 

Vid servering

Vispa upp den stelnade pannacottan med elvispen, den blir snabbt krämig och härlig. Spritsa fläderpannacottan över citronkakan och dekorera på valfritt sätt (jag tog ett litet myntablad). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *