Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

Krämig citronpaj med vit chokladgrädde

En underbart krämig citronpaj med lätt syra möter söt chokladgrädde. Älsk på den liksom! Pajen går utmärkt att servera utan chokladgrädde, så klart!

Börja med chokladgrädden dagen innan servering: Hacka 200 g vit choklad. Lägg chokladen i en bunke du kan vispa i med elvisp, jag brukar ta en större glasskål. Hetta upp 3 dl vispgrädde så att den ryker men inte kokar. Häll den heta grädden över den hackade chokladen. Låt stå ca 30 sekunder innan du rör runt. Rör tills all choklad har smält. Låt svalna något innan du plastar skålen och sätter in den i kylen över natten, eller minst 12 h. Vid servering vispar du upp grädden precis som vanligt. Förutom till denna paj är den underbar till tårtor och cupcakes 🙂

Dags att göra pajen! Den kan göras dagen innan eller samma dag, men är godast kall.

Smält 175 g smör, ta kastrullen från värmen. Rör ner 1 dl strösocker, 3 dl vetemjöl samt 0,5 tsk bakpulver.

Tryck ut degen i en pajform med diameter 24 cm. Jag spände fast bakplåtspapper i en form med löstagbar kant istället, funkade oxå himla bra och ger snygga bitar vid servering. Degen bör gå 2,5 cm upp på kanterna. Ställ pajformen i kylen medan du gör fyllningen.

Sätt ugnen på 175 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen (men ej längst ner).

Tvätta 2 citroner. Finriv skalet och pressa sedan saften ur dem båda.

Vispa snabbt ihop 3 ägg och 2,5 dl strösocker för hand. Rör ner citronsaft och citronskal, 1 tsk vaniljsocker samt 1,5 dl vispgrädde (ovispad). Rör till en slät fyllning. Häll fyllningen i pajskalet.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Pajkanterna ska ha blivit gyllene och citronfyllningen ska ha stannat och fått en lätt gyllene färg. Låt pajen bli helt kall innan servering, förvaras med fördel i kylskåpet.

Vid servering toppade jag min paj med den uppvispade chokladgrädden och lite hyvlad vit choklad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *