Chokladmoussetårta med schweizisk maräng

Chokladmoussetårta med schweizisk maräng

Divine! Enda ordet som kan beskriva denna skapelse – helt gudomlig! Krämig mousse med söt maräng på toppen. Serveras med fördel med färska bär. Receptet hittade jag på den underbara bloggen “My kitchen stories”, men jag tog av misstag bara 2 äggulor i moussen istället för 4 som anges i originalreceptet. Funkade dock hur bra som helst! Dessutom gillar jag när mängden ägg går på ett ut, dvs. 2 äggulor i moussen och 2 äggvitor i marängen. Pajen ger 8 generösa fikabitar, så uppemot 10-12 bitar som dessert efter en god middag. 

Börja med pajskalet:

Mixa/krossa 14 st Digestive-kex (typ 1/2 paket) fint. Smält 100 g smör och blanda med kexsmulorna, det ska se ut som “blöt sand”. Tryck ut kexsmulorna i botten på en tjusig form, diameter 20-21 cm. Jag råkade dock trycka lite för hårt så jag fick inte bort kanten från min form (hihi!)… Sätt in formen i kylen medan du gör moussen.

Fortsätt med den underbara chokladmoussen

Vispa 4 dl vispgrädde fluffig men inte för hårt.  Smält 200 g mörk choklad (jag tog 60 % + 70 % som låg i skafferiet). Separera 2 ägg. Rör ner de 2 äggulorna en i taget i den smälta chokladen.  Äggvitorna sparar du till marängen, se nedan. Ta sedan en klick vispad grädde ( typ 1 dl) och blanda med choklad/ägg-smeten, vilket gör den lite lösare. Blanda sedan ihop övriga vispade grädden och chokladsmeten med hjälp av elvispen på låg hastighet. Fördela den härliga moussen i pajskalet. Täck med plastfolie och låt stå i kylen minst 2 h.

Vid servering gör du marängen till toppen:

Häll de 2 äggvitorna  du har över sedan moussen i en skål som tål värme. Koka upp lite vatten i en kastrull och sätt skålen över det sjudande vattnet. Vispa äggvitorna samt 1 dl strösocker till en maräng som håller 60-65 grader (använd digital kökstermometer). Ta då den varma marängen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen och skålen är kall, det tar 10-15 minuter. Spritsa eller bred ut marängen över pajen och bränn sedan av den med en liten brännare

Klart för servering med färska bär, eller varför inte en sötsyrlig bärkompott om säsongen för färska bär inte är den rätta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *