Långjäst bröd

Långjäst bröd

Har du gott om tid och en pytteliten bit jäst kvar i kylen? Då är långjäst bröd något för dig! Receptet som jag utgick ifrån hittade jag på Victorias provkök. Välj själv om du vill jäsa degen över dagen eller natten. Degen ska jäsa i rumstemperatur, inte kylskåp. Därav den lilla mängden jäst.

Smula ner 6 g färsk jäst i en stor degbunke. Tillsätt 4 dl kallt vatten och 1 dl naturell yoghurt (har du inte yoghurt hemma så ersätt med 0,75 dl vatten), 2 tsk salt, 1 msk olivolja och 1 msk honung. Rör runt tills jästen har löst upp sig.

Tillsätt nu 1 liter vetemjöl. Degen ska röras ihop för hand, inte knådas i maskin. Jag ersatte 1 dl vetemjöl med majsmjöl (i Victorias recept hade hon durumvetemjöl). Detta ger en ljusgul, fin ton på brödet.

Pudra vetemjöl över degen och låt jäsa 8-10 h i rumstemperatur under plastfolie.

Min deg jäste bra och min skål var tydligen för liten. För redan efter 7 h fick jag baka ut mina bröd 🙂 Tur jag jäste den dagtid! Nästa gång tar jag en ännu större skål 🙂

Mjöla arbetsbänken och stjälp försiktigt upp degen. Dela i två bitar och forma försiktigt till två avlånga bröd som läggs i smorda brödformar. Hantera degen så lite som möjligt för att behålla luftigheten. Jag smorde mina formar med olivolja, men smör/flytande smör funkar lika bra. Pudra gärna lite mjöl över bröden pga tjusighet.

Sätt ugnen på 250 grader, ugnsgallret ska vara i nedre delen av ugnen. Låt bröden jäsa medan ugnen värms upp. Grädda dem sedan i den heta ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter, tills bröden har fått fin färg runtom och släpper från formarnas kanter.

Låt bröden svalna något i formarna innan du stjälper upp dem och låter vila under bakduk. Brödet går jättebra att frysa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *