Focaccia

Focaccia

Det här superbra receptet är hämtat från Leila Lindholms bok ”A piece of cake”. Detta är ett grundrecept som ger två mindre bröd, och du kan variera med massa olika toppings (ex. örter, rödlök, vitlök, fetaost…).

Smula 25 g jäst i en bunke. Tillsätt 3 dl ljummet vatten1/2 dl olivolja1 msk flingsalt och 2 msk honung. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt 7-8 dl vetemjöl och knåda degen i maskin eller för hand ca 5 minuter så att du får en smidig och elastisk deg.

Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter, till dubbel storlek.

Ta fram en bakplåt, ringla olivolja och strö flingsalt på plåten. Använd ej bakplåtspapper.

Häll upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda degen och platta ut till kakor, ca 1 1/2 cm tjocklek. Lyft över på bakplåten och låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Sätt fingrarna i degen så att massa små hål bildas. Ringla olivolja och strössla flingsalt över bröden. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter (varmluft) tills bröden har jäst upp och fått fin färg både på över- och undersidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *