Chokladkolapaj med flingsalt

Chokladkolapaj med flingsalt

Sött och salt = Gudomligt gott 🙂 Receptet kommer från tasteline.com

Börja med pajskalet: Blanda 3,5 dl vetemjöl1 msk strösocker2 äggulor och 100 g kallt smör skuret i bitar i matberedaren, kör till en smulig massa. Tillsätt 2-3 msk kallt vatten och kör tills en degboll bildas. 

Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, rektangulär eller rund (24 cm i diameter). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ pajskalet i frysen i minst 20 minuter. 

Sätt ugnen på 225 grader, se till så att ugnsgallret är i mitten av ugnen. Grädda det frysta pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.

Dags att koka kola: Blanda 1,5 dl strösocker1,5 dl ljus sirap och 1,5 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Rör ner 3 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker. Låt kolasmeten koka upp och därefter småkoka ca 30 minuter, under omrörning. Kolan är färdig när den når 118 grader i temperatur, eller håller för kulprovet (lite smet i ett glas med kallt vatten – testa att rulla en kula). 

Ta den färdigkokta kolasmeten från värmen och klicka ner 100 g smör lite i taget. Rör tills smöret smält och fördela sedan kolasmeten i pajskalet. Toppa med lite flingsalt

Låt pajen stå i kylen fram till servering (ta då fram den 15 minuter innan, så kolan mjuknar lite). Servera gärna med en god vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker