Äpplecheesecake

Äpplecheesecake

En cheesecake med smak av sensommar/höst. Receptet, med vissa modifieringar, är hämtat från bloggen mumsfillibaba.blogspot.se 

Börja med kexbottnen: Smula sönder 14 Digestive-kex i matberedaren, rör ner 50 g smält smör. Tryck ut kexsmulorna i botten av en springform (24 cm i diameter). Ställ formen i kylen medan du gör fyllningen.

Fortsätt med äpplebitarna: Skala och tärna 3 äpplen (1,5×1,5cm stora bitar). Stek äpplebitarna mjuka i en klick smör och smaksätt med 2 msk strösocker och 1 msk kanel. Låt svalna. 

Dags för cheesecakefyllningen: Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten. Vispa 3 dl vispgrädde fluffig. I en annan bunke vispar du snabbt samman 200 g cream cheese, 1 dl florsocker och 1 tsk vaniljsocker

Värm 3 msk äpplemos i en liten kastrull och låt de urkramade gelatinbladen smälta ner i det varma äpplemoset. Låt svalna något.

Rör ner äpplemoset i cream cheesesmeten. Vänd till sist ner vispgrädden, försök bibehålla så mycket luftighet som möjligt.

Fördela äpplebitarna över kexbottnen och häll sedan cheesecakefyllningen överst.

Låt cheesecaken stå i kylskåpet fram till servering (minst 4-5 h).

Pudra gärna lite kanel över kakan vid servering.