När jag hade hemkunskap i 8:an gjorde vi glace au four med en knäckig havrebotten och hallon. Jag tyckte det var mycket godare än den “vanliga” varianten med sockerkaka. Vilken tycker du är godast? (8 portioner) Börja med bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Mät upp 2,5 dl havregryn i en bunke. Smält 100 g smör och häll det över grynen […]
Etikett: vaniljglass
Chokladkolapaj med flingsalt
Sött och salt = Gudomligt gott 🙂 Receptet kommer från tasteline.com Börja med pajskalet: Blanda 3,5 dl vetemjöl, 1 msk strösocker, 2 äggulor och 100 g kallt smör skuret i bitar i matberedaren, kör till en smulig massa. Tillsätt 2-3 msk kallt vatten och kör tills en degboll bildas. Tryck ut pajdegen i en form med löstagbar kant, rektangulär eller rund (24 cm i diameter). […]
Tuff-tuff-glasstårta
Kanske inte så mycket till recept – men en rolig idé i alla fall 🙂 Glasstårtan serverades på sonens 1-årskalas. Krossa digestivekex (lägg kexen i en plastpåse och banka med en kastrull för att få smulor) och lägg ut på flera uppläggningsfat. Kexen gör att glassen ligger still, samt är goda så klart. Lägg upp 1/2-liters glasspaket som tågvagnar. […]
Kolapaj med salta nötter
Sött och salt i en härlig kombo 🙂 Receptet är hämtat från Matmagasinet (med vissa förändringar av mig). Jag gjorde en halv sats, lagom till 6 bitar. Receptet nedan är dock för en stor paj á 12 bitar. Börja med pajdegen: Blanda 3,5 dl vetemjöl, 2 msk strösocker (eller ljust muscovadosocker), 100 g kallt smör i tärningar samt 1 msk matolja i matberedaren. Kör […]
After Eight-kladdkaka
Mmmm…. Vinner på att göras dagen innan! Får i så fall stå i kylen över natten. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält 200 g smör, ta kastrullen från värmen och lägg ner 200 g After Eight. Låt chokladen smälta. Vispa 4 ägg, 2 dl strösocker och 1 tsk […]