Jordgubbstårta med lemoncurd och italiensk maräng

Jordgubbstårta med lemoncurd och italiensk maräng

Midsommar 2018! Receptet kommer från bloggen “Brinken bakar”, dock valde jag att köra på “3-lika-botten” istället för originalreceptet. Tårtan var en ljuvlig skapelse med jordgubbsmousse och lemoncurd, toppad med italiensk maräng. Tyvärr sjöng min brännare på sista versen, så det slutliga resultatet blev allt annat än perfekt – men ack så god!

Tårtbotten 3 lika finner du här.

Börja med att göra jordgubbsmousse:

Lägg 4 gelatinblad i blöt i kallt vatten, ca 5 min. Mixa 300 g färska jordgubbar till en slät puré, tillsätt sedan skal och saft från 1 citron. Rör ner 90 g florsocker i jordgubbspurén. 

Vispa 2,5 dl vispgrädde fluffig och lätt.

Värm ca 1 dl av jordgubbspurén i en liten kastrull och smält de urkramade gelatinbladen däri. Blanda sedan ner det i den kalla jordgubbspurén. Låt sedan detta svalna om det behövs, annars finns det risk för att moussen skär sig när allt ska blandas samman. 

Blanda försiktigt samman den vispade grädden med 200 g turkisk yoghurt. Vänd sedan ner detta i jordgubbspurén. 

Montera tårtan:

Dela din tårtbotten i tre delar. Lägg första delen på tårtfatet och sätt en tårtring eller springformsring (den du bakade tårtbottnen i) och kläm åt så att metallen sluter tätt kring bottnen. Bred ett tunt lager med lemoncurd (hemgjord eller köpt, bestäm själv) över bottnen. Fördela hälften av jordgubbsmoussen över det tunna citronlagret. Lägg på mittendelen av tårtbottnen och uppreda proceduren med lemoncurd och jordgubbsmousse. Toppa med den sista delen av tårtbottnen och låt stå kallt minst 1 h. Så här långt kan tårtan förberedas på ex. morgonen innan festligheterna äger rum.

Precis vid servering gör du den italienska marängen

Häll 100 g äggvita (motsvarar typ 3 st) i bunken till köksassistenten. Koka upp 40 g vatten och 150 g strösocker i en kastrull, när sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna i köksassistenten. När sockerlagen når 121 grader är den färdig. Ta kastrullen från värmen och häll ner sockerlagen i en tunn stråle medan köksassistenten fortsätter vispa äggvitorna på hög hastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall, tar minst 5 minuter.

Spritsa eller bred marängen över tårtan och bränn av den med en brännare. Dekorera med färska jordgubbar. Klart för avnjutning! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *