Pilgrimsmussla med brynt misosmör

Pilgrimsmussla kan ersättas med kammussla, som oftast finns i frysdisken i välsorterade mataffärer. Brynt smör, misopasta, citron och sesamfrön. Så enkelt, så snyggt och så gott!

Beräkna 2-3 musslor per person. Frysta musslor behöver så klart tinas! Ta bort den lilla muskeln som brukar sitta kvar på sidan av musslan. Receptet nedan gäller för fyra personer, dvs 9-12 musslor.

Smält 30 g smör i en liten gryta. Låt det börja brynas, men inte brännas. Ta smöret från värmen.

Tillsätt 0,5 tsk misopasta. Helst vit, men jag hittade inte det och fick ta brun. Gott oavsett, tänker jag!

Tillsätt även en liten skvätt citronjuice. Nu är smöret klart!

Torka av musslorna och doppa toppen och botten i sesamfrön. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och stek musslorna på hög värme, typ 2×1 minut. Några sesamfrön kommer lossna, men det är inte hela världen. Musslorna ska vara råa i mitten, annars blir de som gummi.

Lägg upp musslorna på tallrikarna och skeda över det brynta smöret.

Vi kompletterade förrätten med krispiga, strimlade sockerärtor – för att få lite kontrast och crunch.