En snabbrörd dressing på färdig majonnäs med karaktär av caesardressing. Gudomligt god till kyckling! Finhacka 1 tsk kapris. Finriv ca 1 dl parmesanost.Finhacka 2 sardellfiléer (eller köp sardellpasta på tub, ex. varumärket Zeta). Blanda 1 dl majonnäs med lite pressad citron samt 2 msk kallt vatten så att den lite tunnare i konsistensen. Rör sedan ner kapris, parmesanost och sardeller. Smaka av med nymalen svartpeppar. Det är mycket […]
Sallad
Limepicklad rödkål
Rödkål som får ännu vackrare färg när den picklas! Yummie dessutom! Eftersom maken fixade detta tillbehör har jag lite dålig koll på proportionerna… Skiva rödkål tunt. Lägg över rödkålen i en skål och tillsätt pressad lime och en skvätt vitvins- eller äppelcidervinäger. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Krama kålen med dina händer och låt sedan stå någon timme innan servering. Klart!
Röd coleslaw med asiatisk touch
En riktigt nice coleslaw! Tommy Myllymäki/Köket.se är upphovsman. Supergod till grillad kyckling! Jag tyckte dock det var liiite för mycket soya i, så jag har minskat något i min version nedan. Jag gillar även mix hälften crème fraiche, hälften majonnäs – Tommy kör bara majjo… Receptet räcker till 4-8 portioner, beroende på hur många tillbehör […]
Pesto på ärtskott
En riktigt smarrig pesto på ärtskott! Jag serverade den med grillade grönsaker, fetaost och oliver. Skölj 50 g ärtskott. Mixa dem tillsammans med 2 msk solrosfrön, 1 riven vitlöksklyfta och 1/2 dl olivolja. Tillsätt lite mer olivolja till önskad konsistens. Smaksätt peston med pressad citron, salt och nymalen svartpeppar. Klart för servering!
Panzanella (brödsallad)
En sallad med stora brödkrutonger. Perfekt när man har baguette/ciabatta/franskbröd som börjar bli torrt. Här fick salladen grekiska smaker med oliver och fetaost, men det funkar lika bra med italiensk mozzarella och basilika 🙂 Börja med krutongerna: Skär torrt bröd i grova tärningar. Stek dem gyllene i olivolja på medelvärme, tills de är knapriga men inte stenhårda. Lägg i en […]
Potatissallad med dragon och selleri
Maken var sugen på potatissallad och jag på bearnaisesås… Så en kompromiss mellan oss blev potatissallad med dragon 😉 Receptet är en blandning av olika recept vi fann via Google-sökning. Selleri gav verkligen en fin smak till potatissalladen! Börja med att koka färskpotatis/delikatesspotatis. Beräkna ca 600 g potatis till fyra portioner. Medan potatisen kokar blandar du […]
Asiatisk kålsallad med grillad rotselleri
Jag har redan nämnt förträffligheten över Mette Løvboms kokbok “Kålboken”, men jag hittar nya godingar hela tiden i den. En fräsch, vegansk kålsallad med grillad rotselleri. Inte ens maken saknade köttbiten till denna rätt! Det är en hel del ingredienser, men när allt väl är sköljt och skuret så går själva matlagningen faktiskt ganska fort. […]
Grillad spetskål med purjopesto
Jag har köpt en ny kokbok – and I love it! “Kålboken” av Mette Løvbom. Finns så mycket gott att testa, bl a denna pesto! Dock tyckte jag smaken blev lite för skarp med rå purjolök så jag kommer mildra löksmaken med ett hett bad/dusch nästa gång jag gör denna pesto. Allergi mot jordnötter gör […]
Grillad blomkål med dragonpesto
Nya favoritkokboken “Kålboken” av Mette Løvbom, ett hett tips! Blomkål med en dragondoftande pesto. Fräscht och gott! Färsk dragon var slut i butiken, så jag fick ta färsk bladpersilja och lite torkad dragon istället. Funkade det oxå! Börja med att rosta 4 vitlöksklyftor med skalet kvar i lite olivolja på medelvärme i stekpanna. Eller i 10 minuter i […]
Rödkålssallad med vit balsamvinäger och solrosfrön
Julbord 2018! På min “lott” föll bl a sallader. Två fräscha sallader hittades via Google-sökning. Denna rödkålssallad hittade jag på ICA:s hemsida. Receptet nedan ger 6-10 bufféportioner, beroende på hur man fördelar kaloriintaget vid julbordet. Hihi! Grönkålssalladen hittar du här. Strimla 1 litet rödkålshuvud tunt (ca 1 kg). Lägg i en serveringsskål. Torrosta 1 dl solroskärnor i en het stekpanna. […]
Grönkålssallad med apelsin
Ja, ibland glömmer man ta kort på maten innan den sätts fram på julbordet… Jag som hade lagt apelsinfiléerna i ett fint mönster… Jaja, ny chans 24 december 2019 antar jag… Grundreceptet kommer från ICA, beräknas räcka till 10 bufféportioner. Fräsch rödkålssallad hittar du här. Börja med att plocka bladen från ca 250 g grönkål, riv loss den […]
Morotssallad med fetaost, oliver, pumpafrön och bladpersilja
Ett hitte-på-recept som blev helt fantastiskt! Vi grillade morötterna, men det går lika bra att ugnsrosta dem. Receptet som ensamtillbehör till middagen är beräknat för fyra personer. Skala 1 kg morötter och skär i valfria bitar, jag skar i sneda breda skivor. Blanda morotsbitarna med olivolja, nymalen svartpeppar och salt. Tillaga dem antingen på grillen (vi körde i grillwoken) eller i […]