Panzanella (brödsallad)

Panzanella (brödsallad)

En sallad med stora brödkrutonger. Perfekt när man har baguette/ciabatta/franskbröd som börjar bli torrt. Här fick salladen grekiska smaker med oliver och fetaost, men det funkar lika bra med italiensk mozzarella och basilika 🙂

Börja med krutongerna: Skär torrt bröd i grova tärningar. Stek dem gyllene i olivolja på medelvärme, tills de är knapriga men inte stenhårda. Lägg i en skål medan du gör klart salladen.

Blanda en grönsallad med valfria ingredienser, exempelvis:

  • Salladsmix
  • Tomat
  • Gurka
  • Tunt skivad rödlök (låt ligga i kallt vatten en stund, så mildras smaken)
  • Oliver
  • Ost (feta, parmesan, mozzarella, pecorino…)
  • Färska örter

Vinegretten gör du med valfri vinäger, jag gillar ex. ljus eller mörk balsamvinäger. Proportionerna är 1 del vinäger och 2-3 delar olivolja, beroende på hur syrlig vinegrette du vill ha. Till fyra portioner brukar 1 del motsvara 1 msk. Lite salt och nymalen svartpeppar hör så klart också hemma i vinegretten.

Då är det bara att blanda ihop grönsallad, krutonger och vinegrette precis innan servering!

Salladen passar som ensamrätt, eller som tillbehör till grillad/stekt kyckling, fläskkött eller nötkött. I bakgrunden skymtar du rosastekt rostas, som efter bryning i stekpannan fick gå till 57 grader innertemperatur i 175 grader varm ugn. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *