Hasselbackspotatis med rosmarin och vitlök

Hasselbackspotatis med rosmarin och vitlök

Varför har jag inte testat detta tidigare?! Att smaksätta smöret som öses över potatisen ger så mycket mer smak till anrättningen. Premiärförsöket blev rosmarin och vitlök, men här är det så klart bara fantasin som sätter gränserna.

Smält 100 g smör och tillsätt sedan 2 fint skurna vitlöksklyftor samt en finhackad kvist färsk rosmarin (torkad, hackad går säkert oxå bra). Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala jämnstora potatisar till fyra portioner. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg i en ugnsfast form. Skeda lite av smöret över potatisen, se till så att varje knöl får lite av det goda smöret över sig. Tillaga sedan i mitten av ugnen i ca 45 minuter, ös med smör en gång i kvarten. Vid sista ösningen (efter 45 min) toppar du även potatisarna med ströbröd. Låt dem tillagas ytterligare 15 minuter, tills ströbrödet har fått fin färg.

Tips! Jag lät vitlöksskivorna vara kvar i det smälta smöret tills sista ösningen, då de fick fördelas över potatisarna. Detta för att inte riskera att bränna vitlöken i ugnen. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *