Mjuk pepparkaka med lingonsylt

Mjuk pepparkaka med lingonsylt

Saftig och smakrik kaka, en klassiker när julen nalkas. Receptet kommer från “Köket” koket.se med mina favoriter “Husmorsorna” som skapare. Jag väljer dock att smälta mitt smör för att få fram mer smak hos pepparkakskryddorna. 

Smöra och bröa en avlång brödform. Sätt ugnen på 175 grader, se till så att gallret är i nedre delen av ugnen.

Smält 100 g smör, rör ner 2 msk pepparkakskryddor i det smälta smöret (det finns fädigblandad kryddpåse i affären). Ställ smöret åt sidan medan resten av smeten rörs ihop.

Vispa 3 ägg och 2,5 dl strösocker poröst. Tillsätt 3,5 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 dl gräddfil och 0,5 dl lingonsylt. Rör snabbt ihop och tillsätt sedan det smälta smöret. Blanda samman smeten och häll sedan ut den i den förberedda formen. 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter, känn med en sticka så att kakan är helt genombakad (stickan ska då vara torr). 

Strö lite strösocker på en tallrik och stjälp upp den varma kakan. Låt svalna innan du skär den i fina skivor. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *