Ett av mina favorit-kryddsmör, som maken gör med bravur! Satsen ger ca 8 portioner.
Finhacka 1 rödlök och 1 stor kvist färsk rosmarin (torkad funkar, men färsk är godast). Fräs detta i en klick smör i en liten kastrull tills löken är mjuk men inte har fått färg. Krydda med salt och malen svartpeppar. Tillsätt avslutningsvis 1 msk balsamvinäger och glacera löken med detta. Maken tog mörk balsamvinäger denna gång, därav den mörkare färgen på kryddsmöret. Jag föredrar nog ljus balsamvinäger och därmed en ljusare färg på kryddsmöret.
Skär 200 g smör i bitar och lägg i en skål. Häll den varma löken över smöret. Låt stå en stund och mosa sedan ihop kryddsmöret. Servera kryddsmöret direkt ur skålen, eller forma den till en korv med hjälp av plastfolie.
Smöret går jättebra att frysa, perfekt att ta fram när köttbiten ska serveras. Ja, det funkar till kyckling och grönsaker oxå så klart 🙂